5/17/2022

Bájosság kimaxolva - T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

    Tavaly sajnos elég sok könyv kimaradt, amit el akartam olvasni, de szerencsére ezek nem rohannak sehova, így idén nyugodt szívvel tudom őket pótolni. A Ház az égszínkék tengernél egy fantasy történet, ami itthon hatalmas sikernek örvend, Molyon például 94%-on áll és a 98. legjobb ifjúsági regény az értékelések alapján. De tényleg van annyira jó, mint ahogy a számok mutatják?

Ház az égszínkék tengernél
Metropolis Media, 2021, 426 oldal, puhatáblás (saját kép)

    Travis John Klune amerikai fantasy és romantikus fikció író, karakterei jellemzően az LMBTQ+ közösséghez kapcsolhatóak. 1982. május 20-án született az oregoni Roseburgben. Nyolc éves volt, amikor írni kezdett, eleinte rajongói fikciókat, majd később önálló történeteket. Írásaira nagy hatást gyakorolt többet között Stephen King, Wilson Rawls, Patricia Nell Warren, és Terry Pratchett. Miután felismerte, hogy nagyon kevés irodalmi alkotásban jelennek meg a szexuális másságot képviselő szereplők, úgy érezte, meg kell mutatnia a világnak ezeket az embereket, sorsokat is, ezért minden regényében helyet kap a meleg tematika.
   A ház az égszínkék tengernél Klune első önálló regénye, melyet részben a kanadai kormány korábbi családpolitikája ihletett. Egészen a nyolcvanas évek közepéig úgy gondolták, hogy az őslakos indián gyerekeket úgy kell integrálni a társadalomba, hogy erőszakkal elragadják a szüleiktől, és fehér középosztálybeli családokhoz helyezik őket. Több mint 15000 gyereket érintett ez az erőszakos örökbefogadás. Látva, hogy az USA déli részén még mindig előfordul hasonló gyakorlat, Klune szükségét érezte egy olyan történet megírásának, amely a gyermekek különbségeiben rejlő szépséget mutatja meg, és azt, hogy mit jelent számukra a biztonságos és támogató közösség. A kötet New York Times best seller, 2021-ben megnyerte az Alex-, illetve a Mythopoeic-díjat is. (Forrás: Wikipedia, könyv hátulja)

   Ebben a fantasyben Linus Barkerrel ismerkedhetünk meg, aki a 40-es agglegények életét éli macskájával, Calliope-pal, a szürke, esős nagyvárosban. Egy nap a Mágikus Ifjakért Felelős Minisztérium gyermekjóléti felügyelője megbízatást kap a Rendkívül Magas Felső Vezetéstől. El kell utaznia a Marsyas-szigetén található árvaházba, ahol hat különleges gyermek lakik: egy gnóm lány, egy erdei tündér, egy sárkánymadár, egy beazonosíthatatlan zöld paca, egy alakváltó törpespicc és maga az Antikrisztus. Linusnak le kell győznie félelmeit, mivel meg kel állapítania, a gyerekek mennyire veszélyesek önmagukra, egymásra és a világra. Az árvaház vezetője Arthur Parnassus, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyerekek és saját titkai biztonságban legyenek, illetve hogy védencei semmiben sem szenvedjenek hiányt. Mire jut felügyelőnk a vizsgálat végére?

   Ritkán mondom egy könyvre, hogy bárcsak előbb olvastam volna, de ez a kötet pontosan ilyen. A cselekmény nagyon jól van felépítve, sokaknak lassúcskának tűnhet, szerintem viszont pont megfelelő a tempója a lényeg kibontakoztatásához. Az előítéletek, elfogadás, szeretet trivumvirátusának témáját járhatjuk körbe egy rendkívül bájos, humort sem mellőző történetbe csomagolva. Klune stílusa nekem nagyon tetszett, borzasztóan erős leírásokban, illetve abban, hogyan kell az emberi lélekre hatni az írás által. Nem félek bevallani, én a könyv háromnegyedétől konkrétan bőgve tudtam csak haladni az olvasással: Theodore, a sárkánymadár és Linus megható jeleneténél kezdődött, onnantól kezdve meg "rámszakadt" az az érzelmi hullámvasút, ami a könyvben végig megtalálható. A felügyelő karaterfejlődését egyébként igazi öröm megfigyelni és átélni: a kezdetben igazi mintaéletet élő meleg férfi fokozatosan feloldódik a szigeten, és kinyílik a szeme, hogy a rendszer, aminek dolgozik, nem kevés hibával működik. A többi szereplőre sem lehet egy rossz szavam, például a gyerekeknél is jól sikerült a sokszínűséget ábrázolni. Mindegyik igazán szerethető a maga módján, még napokkal az olvasás után is eszébe fognak jutni az embernek.

   Ez az a könyv, amit az ajánlott irodalmi listára mielőbb fel kellene venni Magyarországon, sokkal inkább, mint például egy Harry Pottert. Elfér erre az országra egy kis érzékenyítés, az egyszer biztos. A kötetet tiszta szívvel ajánlom mindenkinek, 5/5 üst.

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!