5/02/2022

Borongós novellák a jövőből, a jövőről? - Blake Crouch (szerk.): Elhagyott part

    2019-ben az Amazon felkérte Blake Crouchot, hogy állítson össze egy hat történetből álló sci-fi antológiát az Original Series-sorozatuk keretében. Crouch ennek apropóján megírta az Elhagyott part című kisregényét, valamint e mellett beválogatott egy-egy izgalmas novellát a zsáner elmúlt időszakának legismertebb szerzőitől. (Khm, azért itt van egy-kettő, akiről egyszer sem hallottam.) Lássuk minőségében milyen lett a kötet!

Elhagyott part
Agave Könyvek, 2022, 318 oldal, puhatáblás (saját kép)

    Eddig nem igazán értékeltem egyenként a novelláskötetek tartalmát, de most megpróbálkozom vele, érdemes külön-külön is végigmenni a hat történeten. Igyekszem nem túl spoileresen bemutatni őket, viszont akaratomon kívül előfordulhat, hogy kicsit többet osztok meg a sztorikból, mint kellene, úgyhogy csak óvatosan olvassa a következő sorokat az, aki még nem végzett a könyvvel. :)

Blake Crouch: Elhagyott part

Riley, a VR-játékfejlesztő egy kódolási hiba révén létrehoz egy szuperintelligenciát. Az intelligencia rendkívül gyorsan tanul, és csak a nőn múlik, milyen haszna lesz felfedezéséből az emberiségnek.
A különféle mesterséges intelligenciákkal operáló történetek mindig érdekesek számomra, ez pedig a Crouch féle agyeldobós csavarokkal emelkedik ki a mezőnyből. Azt vettem észre, mintha a stílusa kicsit finomodott volna, ha nem ismerném a rá jellemző elemeket, elsőre meg nem mondom, hogy ezt ő írta. 5/5

N. K. Jemisin: Szükségbőr

A messzi jövőben emberek kis kolóniája visszaküld egy katonát a Földre, hogy elhozza nekik a számukra létszükséges HeLa-sejteket. Ám a küldetés nem várt fordulatot vesz, amikor az önkéntes felfedezi, hogy Föld mégsem pusztult el, ahogy azt felettesei állították.
Nem csodálom, hogy Hugo-díjas lett ez a novella, rendkívül ütősre sikerült. Erős üzenetet próbál közvetíteni a ma embere számára, kérdés, lesz-e elég egyén, aki veszi az adást. Ez volt az egyik kedvencem, 5/5.

Veronica Roth: Bárka

Az emberiség napjai meg vannak számlálva, ugyanis a Finis nevű aszteroida hamarosan becsapódik. A földiek két bárkát hoznak létre (Helló, Noé!), amiken igyekeznek megmenteni a lehető legtöbb egyedet a növény- és állatvilágból az új lakhelyük számára.
Keserédes történet arról, hogyan éli meg az ember az utolsó napjait a Földön, mennyit számítanak az emberi kapcsolatok még az utolsó pillanatokban is. Tetszett, hogy ilyen sok orchidea fajtával ismerkedhettem meg a mű által, számomra élmény volt megkeresni őket az interneten. Valami mégis hiányzott nekem az összképből, így csak 4/5.

Amor Towles: Érkezés a célhoz

Egy meddőségi laboratórium, a Vitek a jövőben már nem csak szimpla beültetéseket vállal, hanem lehetővé teszi, hogy a szülők kiválaszthassák, milyen tulajdonságokkal szülessen gyermekük. Sam és párja, Annie is igénybe veszi ezt a szolgáltatást, ám végül Sam nem igazán elégedett a projekciók előrejelzéseivel...
Rengeteg kérdést vethet fel az olvasóban a novella, befejezés után szerintem még napokig lehet rajtuk gondolkozni. Én úgy gondolom, ha egyszer lesz gyermekem, akkor rajtam fog múlni, milyen jövője és élete lesz, nem kell ehhez semmiféle génpiszkálás. Biztosan nem venném igénybe egy hasonló cég szolgáltatásait. Remek írás, szuper befejezés, 5/5.

Paul Tremblay: Az utolsó beszélgetés

Az egyik legérdekesebb novella, melyben a történet során sokáig vakon vagyunk tartva, a két szereplővel együtt ismerjük meg fokozatosan a körülményeket. Ez lett szerintem a legkomorabb mű a kötetben, mely az elengedés nehézségét próbálja átadni egy járvány ideje alatt. (Covid, ó Covid.) Borzasztó nagy hatással volt rám, a befejezés teljesen letaglózott. Nem is kérdés, 5/5.

Andy Weir: Véletlenérték

Egy már-már klasszikusnak ható témát, a kaszinók kirablását választotta alapul Weir, megfűszerezte egy kis kvantumfizikával, és tádám, megszületett a Véletlenérték. Jó érzékkel került az utolsó helyre a novella, könnyedsége kisebbfajta feloldozást ad az előzőek által kiváltott sötét hangulat alól. Én személy szerint nem igazán vagyok a kvantumfizika nagy értője, de a novella hatására kedvet kaptam hozzá, hogy jobban belevessem magam. Weir minőség, 5/5.

   Összességében remek válogatás ez a kortárs sci-fi írók műveiből, ami viszont meglepő számomra, hogy az előbb említett Weir novellán kívül mindegyiknek rendkívül sötét, borongós hangulattal rendelkezik. Lehet véletlenül alakult így, de inkább egy jól kigondolt koncepciót sejtek mögötte. Bár ha figyelembe vesszük, hogy 2019 óta a világ nem túlzottan vidám egy hely, teljességgel érthető, miért is ilyen a kötet. Az általam nem ismert szerzőknek pedig biztosan utánajárok, mindegyik felkeltette az érdeklődésemet. Nyugodt szívvel ajánlom a kötetet a sci-fi barátainak, jól fognak szórakozni az olvasása közben.

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!