7/16/2022

Sliders földtörténeti korok lényeivel - Adrian Tchaikovsky: Az Éden kapui

Amióta rátaláltam Tchaikovsky könyveire, mondhatni rajongója vagyok. Egyedül A pusztulás gyermekeinél éreztem azt, hogy abból nem tudnék még egy etapot elolvasni (Ennek ellenére beszerzem majd a harmadik részt, amint megjelenik magyarul.), a többit imádtam elejétől a végéig. Az Éden kapui elég vegyes fogadtatásban részesült itthon és külföldön egyaránt, nézzük, hogy mi ennek az oka!

Az Éden kapui
Fumax Kiadó, 2021, 592 oldal, keménytáblás (saját kép)

    Tény, hogy a történet nagyon lassan indul be. Semmi sem indokolta, hogy a különböző szálak megkezdése és a szereplők bemutatása ekkora terjedelemben foglaljon helyet a könyvben. Ennek ellensúlyozásának gondolom az egyes fejezeteket átkötő Közjátékokat, melyben egy bizonyos Prof. Ruth Emerson művéből, a Más Édenkertek: az intelligencia elméleti evolúciójából kapunk részleteket. Különböző idősíkok Földjeinek történetében merülhetünk el,  a ,,Mi lett volna, ha...?" kérdés köré építve. Ezeknél a részeknél érzékelhető az a páratlan fantázia, amivel Tchaikovsky rendelkezik, zseniális módon játszik el a különböző fajok fejlődési lehetőségeivel, az általuk megalkotott technológiákkal. Itt elég gyakran eszembe jutott a Hangyák és dinoszauruszok, nem tudom mennyi ihletet merített belőle a szerző. Amint túljutottunk a rétestésztányira nyújtott bevezetésen, és az összes szál egybeér, onnantól kezdve egy valóban sodró iramú, izgalmas sztorit kapunk. A párhuzamos világok szerintem sok embert érdekelnek, ez mindig hálás téma lesz, amíg valóban nem találunk rá valamiféle bizonyítékot. Maga a szöveg szerintem nem igényel magas szintű fizikai tudást, enélkül is bátran belevághatunk, ha valamit pedig véletlenül nem értünk elsőre, a Google, vagy a Wikipedia segítségünkre lehet. Ami igazán kárpótolja az olvasót, az a parádés befejezés, én is csak kapkodtam a fejem az eseményeken, mesterien lett kidolgozva.

    Sokan kifogásolták, hogy az emberi szereplők mennyire szürkék, már-már semmilyenek a különféle lényekhez képest, illetve feleslegesen lett a nemi hovatartozásuk megjelölve. Ezzel részben tudok csak egyetérteni, hiszen például Julian, a maga igazi angolságával nem igazán nyerte el az én szimpátiámat sem. Nem mellesleg az olykor feltörő teszetoszasága sokszor bosszantó volt, ezen még az egy fokkal életképesebb társa, Allison sem tudott segíteni. Lee és Mal karakterével sem az a probléma, hogy leszbikusok, mert ez a történet szempontjából irreleváns, egyszer-kétszer van megemlítve, és ennyi, náluk is inkább a szürkeségbe taszítás okozta a gondot. Pedig igazán ígéretesen indulnak, az igazi tűz és jég páros, ahol Lee a visszafogott, dundi leányzó, míg Mal a gazdag szülők gyermekeként vadóckó. Személyes kedvencem, Dr. Khan, a transz indiai professzor harsány, folyton káromkodó mindenségével igyekszik menteni a menthetőt, részemről ez sikerült neki, vele még akár egy külön könyvet is el tudnék képzelni, van benne annyi fantázia. Említésre érdemes még Rove és Lucas, bár ők sem túlzottan különlegesek, előbbi egy radikális "fajvédő főgonosz", míg utóbbi egy szimpla bűnöző, akit aztán a lelkiismerete jó útra térít...

    Tehát szerethető tud lenni Az Éden kapui, csak kicsit meg kell küzdenünk vele az elején. Nem lesz ez a kedvenc Tchaikovsky regényem, de idővel biztosan újraolvasom majd. Akik esetleg most ismerkednének az életművével, azok ezt az olvasási sorrendet kövessék szerintem, így fokozatosan tudnak majd ráhangolódni a szerzőre (A linkekre kattintva olvashatóak az értékeleséim.):

Négy üst az ötből, remélem nem kell sokáig nélkülöznöm Tchaikovsky regényeit magyar nyelven. :)

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!