12/14/2022

Misztikum és háború egy távoli bolygón - Eve Rigel: Lien

Eve Rigel munkásságával is csak ebben az évben ismerkedtem meg. Hosszabb ,,csend" után idén két új regénnyel is jelentkezett: áprilisban a Kelepce érkezett, ami egy egészen kellemes krimi, novemberben pedig a Lien című sci-fije látott napvilágot. A fülszöveg ígérete szerint a kötet a military science fiction és az űropera legjobb hagyományait ötvözi, mégis újszerű és egyedi. Lássuk, hogy ebből mi valósult meg! :)

Trivium Egyesület, 2022, 260 oldal, e-book
(Kép a szerző engedélyével)

    Történetünk a Dhaor bolygón játszódik, ahol 15 éve háború zajlik, az embereken kívül több faj is érintett benne. Narval Avery, az Egyesített Haderő őrnagya néhány társával otthagyta szolgálatát, hogy a ganjuri ellenállókat segítse: gyógyszereket, élelmet, vizet csempésznek át a császári blokádon a város katakombáiban tengődőknek. Egy nap Narvalt egy nazharin (gyógyító) lány keresi fel, és megbízza egy roppant különleges feladattal. Rövid időn belül be kell juttatnia a blokádon át Ganjurba, utána ha végzett a feladatával, meg kell ölnie őt. A férfi erősen hezitál a küldetést illetően, ám végül elfogadja azt. De ki lehet ez a lány, és honnan ered furcsa kérése?

    A világ felépítése remekül sikerült a leírásokkal egyetemben, ezeket a részeket szerettem olvasni. A cselekmény az én ízlésemnek cseppet lassan indult be, de azután stabilan lendületes volt a végéig. Két fő szál vezet minket az elején az írónő: az egyiknél Narval és Lien kalandjában merülhetünk el jobban, míg a másikban Davinát ismerhetjük meg, a császári úrnő szolgálóját. Az igazi izgalmak akkor kezdődnek, amikor ezek a szálak keresztezik egymást... Bevallom, egy-két fordulat meglepett a történet során, de voltak benne olyanok is, amiket egy tapasztalt olvasó könnyen kitalálhat. Szereplők tekintetében nem igazán lehet okom a panaszra, jól illeszkedtek bele a zsáner adta keretekbe. A csapat egy-két tagjáról, például Toddról és Mashitoról szívesen olvastam volna többet. Egyetlen szívfájdalmam, hogy Vivelában én sokkal több potenciált láttam, mint gonosz, szerintem nem lett megfelelően kihasználva a karaktere. A nyelvezetbe nem lehet belekötni, egy ilyen jellegű könyvbe kellenek a káromkodós részek is, ha ésszel vannak használva, ahogy itt is, igazán ütősek tudnak lenni. Minimális romantikus rész van elrejtve a sorok között, ám ez a történet szempontjából nem számottevő, nem zavaró. Valahol érthető is, mivel egy házaspár talál újra egymásra hosszú évek után...

    Nagyon nehéz tökéletes könyvet írni, ennek megfelelően találkozhatunk olyan elemekkel, amik kicsit rontják az összhatást. Ezek közül a legnagyobb szerintem az a rész, ahol egy visszaemlékezésben megtudhatjuk, hogy mi történt valójában Narval feleségével, Tamirával. Egyből a következő fejezetben ugyanez a rész van elmondva Narvalnak egy párbeszéd keretein belül, majdhogynem ugyanazokkal a szavakkal, fordulatokkal végigvezetve. Remélhetőleg csak tévedésből maradt ez ebben a formában a könyvben, ugyanis bőven elég lenne az egyik meghagyása, hogy a történet szempontjából fontos eseménnyel tisztában legyünk. A másik kisebb hiba részemről abból fakadt, hogy bár jól szórakoztam az olvasás során, mégsem éreztem az újszerűséget, azt a pluszt, ami az átlagból kiemel egy alkotást.

    Mindent egybevetve nem tartom rossz könyvnek a Lient, a befejezés például kifejezetten érdekes volt a maga nyitottságával. Kezdő és haladó sci-fi olvasók is tehetnek egy próbát vele, csak bátorítani tudom őket. :) Ez most nekem 4 üstöt ért az ötből.

Az e-book elérhető a Trivium Egyesület webshopjából.

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!