12/07/2022

Csak azért is könyvet karácsonyra - III. rész, Anna (Scifilány) listája

A mai listát egy, a szívemnek igen kedves blogger állította össze. Anna ugyanúgy sci-fi rajongó, mint én, de előszeretettel olvas más zsánerben is. Egyik közös kedvencünk például Kondor Vilmos munkássága. :) Újabban a Roboraptorra is ír cikkeket, főleg filmekről és sorozatokról, érdemes ott is figyelemmel követni. A blogját ezen a linken, az Instagramját pedig itt éritek el.

Most pedig lássuk, miket ajánl karácsonyra! ;)

 


A karácsony a kedvenc ünnepem! Az adventi készülődés, karácsonyi dalok hangulata, az ünnepi fények és a karácsonyfa díszítése feldobja a hideg, sötét napokat. Szeretek könyvet kapni és adni is ajándékba, és Gábor felkérésére most ajánlok is párat Nektek!

Aki szereti Agatha Christie Miss Marple regényeit, vagy bírja az angol humort, annak ajánlom Richard Osman regénysorozatának első részét, A csütörtöki nyomozóklubot. A történetben egy vidéki nyugdíjasotthonban négy jó barát nyomozóklubot alapít, hogy régi, megoldatlan ügyekre derítsenek fényt. Közben rejtélyes gyilkosság történik a közelben, és hőseink kihűlt esetek helyett rögtön egy friss gyilkossági ügybe keverednek. Bájos, humoros történet, szerethető főszereplőkkel, igazi feelgood regény a borongós, téli napokra. A sztori folytatásaként már megjelent A férfi, aki kétszer halt meg, és idén érkezett Az eltévedt golyó. Mindhárom regény Orosz Anna fordításában jelent meg, akit annyira megihletett a sztori, hogy saját csütörtöki könyvklubot és hírlevelet is indított!

A történelmi regények szerelmeseinek két tippem is van. Ki gondolta volna, hogy az ókori történelemről is lehet izgalmasan írni? Steven Saylor Római vér c. regényének hőse Gordianus, a nyomozó. Időszámításunk előtt 80-ban egy gazdag földbirtokost, Sextus Rosciust meggyilkolnak, és az egyes számú gyanúsított a fia. A fiatalember ügyvédje nem más, mint Cicero, aki felkéri Gordianust, hogy segítsen neki felderíteni a gyilkosságot. Saylor zseniális és hangulatos történelmi krimije a korabeli Róma, a kultúra, de még az ókori konyha bemutatására is nagy hangsúlyt fektet. Gordianus kalandjairól még tizenöt könyvet írt az író, mind Heinisch Mónika fordításában jelent meg az Agavénál.

Magyar történelem kapcsán idén jelent meg Kondor Vilmos alternatív történelmi regénye, A második magyar köztársaság. A második magyar köztársaság korszaka eredetileg 1945 és 1949 közt állt fent, és az író azt gondolta tovább, milyen jövő állt volna az országunk előtt, ha nincs szovjet megszállás és Rákosiék. A történet egy egyszerre ismerős és újszerű Budapesten játszódik, ahol az 1966-os Beatles koncert előtt holtan találják a hangosítót. A nyomozással a fiatal Nemes Albertet bízzák meg, a szálak pedig egy sötét összeesküvéshez vezetnek. A regény világa aprólékosan kidolgozott, a sztori feszült és izgalmas.

Fantasy téren nálam az idei év legjobb olvasmánya volt Susanna Clarke Piranesi c. regénye. A Piranesi egy fantasztikus utazás egy másik világba, filozofálás a természet és ember kapcsolatáról, a tudásszomj és egy labirintus felfedezésének története. Ez nem egy pörgős fantasy, inkább egy elgondolkodtató, hangulatos történet, némi ókori görög filozófiával és C. S. Lewis regényeiből (amelyeket nagy lelkesedéssel olvastam gimis koromban) merített ihlettel. A regénynek remek hangulata van, a szöveg és párbeszédek olvasmányosak, a történet beszippant és végig fenntartja érdeklődésünket. Molnár Berta Eleonóra fordításában találjátok szintén az Agavénál.

Philip Reeve Csillagvonatok című ifjúsági scifi trilógiájának első része egy fantasztikus világba kalauzol minket. Az emberiség egész bolygórendszereket népesített be, melyeket különleges, dimenziókapukon át közlekedő vonatok kötik össze. A vonatok a mesterséges intelligenciának köszönhetően külön névvel és személyiséggel rendelkeznek. Zen Starling, a regény hőse egy piti tolvaj, aki szórakozásból - és hogy támogatni tudja családját - szeret kisebb nagyobb értékeket elcsenni különböző bolygókon, majd felülni valamelyik vonatra és a világok közt utazni. Egyik nap azonban egy piros ruhás lány és egy drón ered a nyomába és innentől megváltozik az élete. A sztori izgalmas, feszültséggel és meglepő fordulatokkal teli. A leírások és hasonlatok költőiek, gyönyörűek, Ajkay Örkény fordításában öröm volt a magyar szöveget olvasni.

Ráadásként pedig a Gabo Kiadónál idén megjelent írástechnikai könyvet ajánlanék azoknak, akiket érdekel az írás. Egri Lajostól A kreatív írás művészete gyakorlatias kézikönyv kezdő és haladó írók számára is. Szerencsére egyre több könyv jelenik meg itthon is az írásról, egy másik hasznos és feladatokkal tarkított kötet Alexander Steele szerkesztésében megjelent Kezdő írók kézikönyve.

Anna (Scifilány) :)

 

Korábbi listák:

I. rész - Bianka listája

II. rész - Cukormalac gyűjtése 

 

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!