12/08/2022

Csak azért is könyvet karácsonyra - IV. rész, László Zoltán listája

A negyedik napra egy számomra nagyon kedves író listája jutott. László Zoltán műveit idén fedeztem fel magamnak, a Mindig egyre többet olvastam tőle először. Mondanom se kell, azonnal meggyőzött, hogy az eddigi életművét mielőbb meg kell ismernem teljes egészében. Igazán megtisztelve érzem magam, hogy a felkérésemre készített egy listát a blog olvasóinak. :) Remélem Ti is találtok majd az általa ajánlott könyvek közül egy remek ajándékot! ;)


Kim Stanley Robinson – A Jövő Minisztériuma
Nem igazán regény ez, legalábbis hatszáz oldalas terjedelméhez képest meglehetősen halvány történetet kapunk, de a legjobb, hogy ez nem is számít. A lényeg Robinson gondolatrendszere arról, hogyan menthetnénk meg magunkat a teljes ökológiai katasztrófától, ha máshogy tekintenénk végre a közgazdaság alaptételeire, az elitek felelősségére és a tömegek erejére (és külön tetszett, hogy a szerző az erőszakot, az ökoterrorizmust sem zárja azt ki pusztán morális megfontolások alapján). Ez az a könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia – és minél magasabban ül valaki a társadalmi-vagyoni ranglétrán, annál inkább.

Yuval Noah Harari – 21 lecke a 21. századra
A távoli jövőről gondolkodó Homo Deus után most a közeljövő kerül elénk. Orvostudományi forradalom, technológiai áttörések, álhírek, a liberális demokrácia válsága – olyan változások küszöbén állunk, amelyekkel kapcsolatban még csak a kérdéseket sem tudjuk feltenni, nem hogy válaszokat találjunk. Mi lesz velünk, kicsi emberkékkel? Harari végiggondolja és közérthető stílusban elmondja, mire jutott.

N. K. Jemisin – A megtört föld trilógia
Egy trilógia mindhárom regénye elnyeri a Hugo-díjat? Ez azért jelent valamit! Noha én úgy látom, két feszesebb kötetre meghúzva még jobb lehetett volna, de Jemisin fantasyja tektonikus erővel mesél kisebbségi létről, elnyomás és elnyomottság, lázadás és önalávetettség körforgásáról, ami szerintem bennünk, magyarokban is szimpátiát kelthet. Vagy legalább empátiát ébreszthet. Az is tetszett, hogy elsőre egy markáns, természettudományos logikával felépített fantasynak látszik, de legalább annyira sci-fi is.

Kleinheincz Csilla és Roboz Gábor – Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2022
Hazabeszélek, mert nekem is megtalálható egy novellám ebben az antológiában, viszont évről évre szívesen olvasom a sok másik remek novellát ismert nevektől, rendszeresen visszatérő vagy éppen debütáló szerzőktől. Látlelet a hazai fantasztikum egy jelentős szeletéről, ahol – szívfájdalmam – kissé háttérbe szorul a sci-fi, annál több a népmesei gyökerű fantasy vagy a weird, de mindenképpen nagyon aktuális és nagyon magyar.

 

László Zoltán


Korábbi listák:

I. rész - Bianka listája

II. rész - Cukormalac gyűjtése

III. rész - Anna (Scifilány) listája 

  

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!