2/04/2023

Egyenesen a könyvtárból! - Könyvajánló beszélgetések a székesfehérvári Vörösmarty Rádióban


 Sziasztok! Az üst állandó szerzőjeként többször is találkozhattatok már zenei és könyves témájú blogbejegyzéseimmel, most azonban egy különleges tartalommal készültem Nektek, ugyanis 2023 januárjától a székesfehérvári Vörösmarty Rádió műsorán hetente több alkalommal is, véletlenszerű időpontokban hallhatóak azok a podcast jellegű, könyvajánló beszélgetések, amiket Sasvári Csilla szerkesztővel rögzítünk időről időre - a hajtást követően röviden mesélek az apropóról és még a felvételeket is megosztom, hátha sokaknak szolgál inspirációul a jövőben. Minden alkalommal teljesen ad hoc módon, egyedül a változatosság szempontját fókuszban tartva válogattam az aktuális olvasmányaimból, úgyhogy rendszert nem érdemes keresni az elgondolásokban, beszéljenek inkább a rögzített blokkok!

Az egyik könyvtáros kolléganőm korábban újságíróként dolgozott és amikor október végén a központi épületünket átmenetileg bezárták, magától felajánlotta többek között azt, hogy rendszeresen ajánl könyveket az olvasóknak - kivételesen az éter hullámain keresztül, hiszen ilyen korábban nem volt, a város elsőszámú rádióját pedig nagyon sokan hallgatják. (A hatás pedig már az első hetekben lemérhető volt, hiszen többen is keresték az általa ajánlott műveket, köszönhetően a rendszeres sugárzásokat. Akár egy nap többször, eltérő időpontokban kerülnek bemutatásra ezek a felvételek, így nyilvánvalóan nagyobb eséllyel hallhatják azok is, akik véletlenül tévednek az FM 99.2-re.) Év végén megemlítette, hogy nem venné rossz néven, ha az állóvizet felkavarva lenne egy váltótársa, aki szintén színt visz ajánlásaival a könyvtár életébe azzal, hogy becsalogatja az olvasókat akár népszerű, akár elfeledett könyvek kölcsönzésére.

Kaptam az alkalmon és továbbítottam az elérhetőségemet Sasvári Csilla szerkesztőnek, a próbafelvételre pedig január 10-én már sort is kerítettünk. Egyikünk sem tudta, mire készüljön, ugyanis nekem bevallottan nem volt témaötletem, neki pedig elképzelése arról, mi sülhet ki abból a negyed órából, amit együtt töltünk a stúdióban. Mivel akkoriban fejeztem be két térben, időben és műfajban is eltérő regényt, úgy gondoltam, spontán beszélek róluk, lesz ami lesz. A hatás egyértelmű volt: szerkesztés nélkül került adásba, ahogyan Farkas Anett A 33-as beteg című krimijéről és Forró Pál Játék a havason című, 1937-es keltezésű regényéről beszélek, ennek hatására pedig rögtön adódtak a további lehetőségek. Azóta több olyan műről is beszéltem, ami valamiért hatással volt rám, ezek között pedig zenei témájútól a női sorsokat boncolgatóig többféle is akad, alábbiakban listázva (a sorokra kattintva egyből meg is hallgathatóak):

2022. január 16. - Éric-Emmanuel Schmitt két kisregénye
2022. január 16. - A csütörtöki nyomozóklub rejtélyei
2022. január 23. - Gobbi Hilda: Közben...
2022. január 23. - Majnik László: Barázdák között 2. (Omega)
2022. január 30. - Bendl Vera: Majdnem negyven / Jolsvai András: Márton Irma tévedése.

Az ominózus első adás pedig itt hallgatható meg: 2022. január 10. - Farkas Anett: A 33-as beteg + Forró Pál: Játék a havason.

A jövőben is készülök arra, hogy időnként tematikusan vagy véletlenszerűen összeválogatva mutassak be olyan műveket, amik tetszettek valamiért, a felvételeket pedig igyekszem itt is megosztani - érdemes résen lenni, ha megfelelő helyről, azaz egyenesen a könyvtárból szeretnétek inspirációt nyerni ahhoz, mit olvassatok. Köszönöm a figyelmet! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!