12/09/2022

Csak azért is könyvet karácsonyra - V. rész: Új szerzőnk, Keiran Rowley listája

A mai lista szintén különleges: ezzel a bejegyzéssel mutatkozik be új, állandó szerzőnk, Keiran Rowley. Ha ismerős a neve, nem véletlen: első regényéről, a Hanyatlásról írtam a blogon korábban. Nagyon örülök, hogy a gárdát erősíti ezentúl, értékeléseit mindig élvezettel olvastam a Moly felületén. Egy könyvvásárlás kapcsán személyesen is szerencsénk volt egymáshoz, a két perces átadásból egy órákon át tartó beszélgetés lett végül. Fantasztikus személyiség, remélem Ti is annyira kedvelitek majd, mint én. Nem is szaporítom tovább a szót, következzen Ő! :D

 


Közeledik az év vége, nyakunkon a Karácsony. Az utcákon éjszakánként felragyognak a hópelyhes és fenyőfás égősorok. A karácsonyi vásárokban a sült gesztenye illata keveredik a fűszeres forraltbor és a habos forrócsoki zamatával, és a bevásárló központokban végtelen ismétlésre állították már az All I Want for Christmas is You című számot Mariah Careytől. Az emberek kabátban, csizmában várják a havat, miközben készülődnek az ünnepekre.

Az adventi időszak azonban nem csak csupa sürgés forgás, és üzletből üzletbe rohangálás. Ez az időszak éppen megfelelő arra, hogy megpihenjünk, és egyik kezünkben egy gőzölgő bögre teával a másikban meg egy jó könyvvel bekuckózzunk a kanapé sarkába az odakint gyülekező mínuszok elől. Öt könyvet hoztam most nektek, melyek kellemes kikapcsolódást nyújthatnak számotokra decemberben, vagy épp a fa alá is bekerülhetnek szép, mintás selyemcsomagolópapírba és piros masniba öltöztetve.


5. Kathryn Stockett: A Segítség

Az Európa Kiadó Kapszula Könyvtár sorozatában 2021-ben újra kiadott A Segítség remek választás lehet azoknak, akik egy lélekhez szóló történetre vágynak. A történet a ’60-as évek elejére kalauzolja az olvasót, abba a korba, amikor Amerika déli államaiban a szegregáció még határozottan kettéválasztja a lakosságot, noha északon már aktivisták küzdenek a fekete lakosság egyenjogúságáért. A részben önéletrajzi ihletettségű regény három nő életét mutatja be ebben a puskaporos hordóba zárt világban, amiben mindenki számára nyilvánvaló már az idejét múlt társadalmi berendezkedés okozta feszültség, de a többség inkább a fejét elfordítva nem vesz tudomást a problémákról.

Stockett gyönyörűen járja körbe a különc, férjet fogni nem képes, újságírónak készülő fehér úrilány, Skeeter, a dologtalan fehér asszonyok ártatlan fehér gyermekeit nevelő szárazdajka, Aibileen, és a lepcsesszájú de aranyszívű fekete bejárónő, Minny, szemszögén keresztül a korabeli Amerikát meghatározó viszonyokat. Az olykor szomorú, máskor vidám, de mindig életszagú emberi sorsok elemi erővel kapcsolódnak össze ebben a regényben, ahol a feketék egy fehérek uralta világban és a nők egy férfiak által uralt világban apró változások útján haladva találják meg a személyes megváltást.

🎄 Karácsonyi bónusz: Tavaly ezt a kötetet kaptam Karácsonyra, és annyira telitalált volt nálam, hogy most meleg szívvel tudom ajánlani Nektek! 😊


4. Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

Még mindig a Kapszula Könyvtár sorozatnál maradva az Európa Kiadó 2021-ben újra megjelentetett klasszikusa a fantasy és a szépirodalomi könyvek kedvelőinek egyaránt kellemes szórakozást nyújthat. A Gonosz lélek közeleg noha egy búskomor hangulatú regény, melynek cselekménye egy rejtélyes, emberi torzszülötteknek otthont adó vándorcirkusz körül bonyolódik, annál jóval többről szól. Barátságról, felnőtté válásról és magáról az időről. Arról, hogy hiába érzünk elvesztegetettnek sok-sok évet az életünkből, soha nem késő helyrehozni a dolgokat.

A science fiction író Bradburynek ez a rendhagyó regénye egyszerre szól bűnökről és büntetésekről, de leginkább arról, hogy derűs kedvvel kell nekivágni az életnek, és ha menetközben néha el is komorul a szívünk rövidebb-hosszabb időre, soha nem szabad elfelejtenünk, mennyire csodás élni.

🎄 Karácsonyi bónusz: Gyönyörű, piros borító! Csak egy zöld masni, és máris csodásan mutat a fa alatt. 😊


3. Peter Clines: 14

A Fumax Kiadó gondozásában 2016-ban megjelent 14 borítóján egyetlen figyelmeztetés áll: Soha ne nyisd ki ezt az ajtót! A könyvet azoknak a lelkes olvasóknak ajánlom, akik odáig vannak a furcsa rejtélyekért, és… utálják a telet. Peter Clines regénye ugyanis a napfényes, nyári hőségben olvadozó Los Angelesbe repít mindenkit, aki jegyet mer váltani erre a különös és néha hátborzongató utazásra, ezért hát garantált a menekvés a latyakos utak és az arcokba maró, jeges szelek elől.

A történet főhőse, Nate Tucker, nem mondható éppen a szerencse fiának: unalmas munkahelyénél már csak sivár, kilátástalan élete az unalmasabb. Pénze is fogyóban, ezért épp kapóra jön a szuperbarátságos ingatlanügynök páratlan ajánlata, hogy nevetségesen olcsó pénzért bérelhet szobát a Kavach házban. A lakás ugyan fura, de Nate úgy gondolja, itt legalább meghúzhatja magát addig, amíg kisüti, mit is szeretne kezdeni az életével. Azután rájön, hogy a szembe szomszéd lakása még furább, a felette lakóé pedig egyenesen abszurd… az egész házzal nincs rendben valami. Nate pedig minél inkább beleássa magát a bérház különc, de többnyire szeretnivaló lakóinak társaságában a Kavach ház rejtélyeinek felkutatásába, önmagát is közelebb hozza saját életének végső célja felé.

🎄Karácsonyi bónusz: A lassan hömpölygő, nyári fejezetek garantált menekvést jelentenek a téli éjszakák fogatvacogtató hidege elől. 😊


2. Christopher Moore: Biff Evangéliuma

Az Agave Kiadó legutoljára 2021-ben adta ki újra Moore időtálló kötetét. A Biff Evangéliuma egy agyament, de ugyanakkor szívfacsaró történetét a gyermek Jézus legnagyobb spanjának, Biffnek a tolmácsolásában. Hiszen mit is tudunk Jézusról azon kívül, hogy Karácsonykor megszületett, majd egyszer csak 30 éves korában megjelent a templomban, hogy szórja az igét? Mi történhetett abban a 30 évben? Nos, Biff kendőzetlen stílusban elmeséli! Beszél a kicsike Jézuskáról, aki egy kővel agyoncsapkodott gyíkot töm a szájába, hogy feltámassza… csak hogy a kis pajtásai újra agyoncsaphassák a trükk kedvéért. Vagy a lázadó, tinédzser Jézusról, aki a rómaiak promiszkuitása ellen folytatott hősies küzdelemben a meztelen szobrok genitáliáit csonkítja rendületlen magabiztossággal. A vigyorgás garantált!

Idén már majdnem tíz éve, hogy Moore-nak ezt a kötetét karácsonyi ajándékba kaptam a legjobb barátomtól, akit szerencsére azóta is annak tarthatok. És ez a könyv tényleg olyan, amit egy barátod kezébe nyomhatsz! Biff története ugyanis komolytalannak tűnik, de sokszor megtépi a lelket, hogy újra összerakja a humorával és a határtalan barátság újabb és újabb megnyilvánulásával. Biff soha nem adja fel a küzdelmet, hogy megmenekítse legjobb barátját az elkerülhetetlen végtől. De vajon eltüntethető-e az összes kereszt a föld színéről?

🎄 Karácsonyi bónusz: Jézus! 😇


1. J. K. Rowling: A karácsonyi malac

A végére egy olyan könyvet ajánlanék olvasásra vagy ajándékba a karácsonyfa alá, amit én is idén tervezek elolvasni. Karácsony közeledtével ugyanis érdemes lehet kézbe venni olyan köteteket, melyek valamilyen formában magát az ünnepet, vagy a hozzá kapcsolódó érzéseket veszik górcső alá.

Az Animus Kiadó gondozásában 2021-ben megjelent, és azóta idén újra kiadott A karácsonyi malacot a Harry Potter írója jegyzi. A történet főhőse a hétéves Jack, aki mindennél jobban szereti a plüssmalacát, Püsmacot. (Engem már ezzel névvel megvett ez a történet magának! 😄) Igen ám, de a nővére egy napon kidobja az autó ablakán a hőn szeretett játékot. Noha Jack kap egy új malacot a régi helyett, Püsmacot semmi sem pótolhatja. Karácsony éjszakáján azonban minden megtörténhet, és a fiú lehetőséget kap, hogy újdonsült játékával az oldalán felkerekedjen az Elveszettek Birodalmába megmenteni hűséges pajtását. A könyv barátságról, bajtársiasságról, hűségről szól, amihez a Rowlingtól megszokott lendületes és izgalmas történetmesélés társul. Bár egy mesekönyvről beszélünk, kellemes kikapcsolódást nyújthat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

🎄Karácsonyi bónusz: A kötet tele van gyönyörű illusztrációkkal, és az egész történetet áthatja a Karácsony varázsa. 😊

 

Végezetül mindenkinek kellemes készülődést kívánok az ünnepekre. Olvassatok sokat és jókat!

 

Korábbi listák:

I. rész - Bianka listája

II. rész - Cukormalac gyűjtése

III. rész - Anna (Scifilány) listája 

IV. rész - László Zoltán listája


Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!