12/12/2022

Csak azért is könyvet karácsonyra - VII. rész, Brandon Hackett listája

Nagy öröm, hogy ismét egy kedvenc íróm listáját oszthatom meg Veletek. Brandon Hackett, alias Markovics Botond 3x Zsoldos Péter-díjas sci-fi író, regényeit szintén idén fedeztem fel magamnak. Egyik kedvenc témája a transzhumanizmus, ami szerintem is igazán izgalmas, érdemes utánaolvasni, ha még nem ismernétek. De nem is szaporítanám tovább a szót, nézzük, miket ajánl nekünk karácsonyi ajándék gyanánt. :)


Nehéz kérdés ez, mert végtelen mennyiségű könyvet tudnék ajánlani, de az sem mindegy, hogy kinek akarunk kedveskedni, így leírom pár kedvencemet, hátha az segít a keresgélésben, válogatásban:

Dűne-ciklus:
Létezik még valaki, aki nem olvasta a Dűnét? Az első kötetet talán már mindenki, de maga az eredeti, Frank Herbert féle regényciklus összesen hat kötetre rúg, és a végére bizony időben igencsak eltávolodunk az eredeti regénytől. Nemrég teljessé vált a Gabo kiadó új, keménykötetes kiadása a Dűne: Káptalanházzal, így bármelyik Dűne-regény kiváló ajándék lehet. Aki pedig inkább képregényben olvasná, az eredeti Dűne és az egyik előzmény regény, a Dűne: Atreides-ház is megjelent már magyarul.

Ha pedig képregények, érdemes szétnézni a Fumax kiadónál, gyönyörű kötetek közül lehet válogatni, klasszikus, híres történetektől az újhullámos sikerszériákig. Ha fantasy, akkor szerintem Sandman, vagy Locke&Key, ha sci-fi, akkor mondjuk a teljesen őrült Transmetropolitan vagy a Tokyo Ghost képregények, és akkor még nem beszéltem a számtalan Marvel és DC-képregényről, és egyéb egyedi címekről, mint mondjuk Alan Moore-tól a Különleges úriemberek szövetsége, illetve annak frissen megjelent II. része, ami a marslakók invázióját emeli a cselekmény középpontjába.

Visszatérve a regényekre, keményvonalas sci-fi olvasóknak William Gibson Neurománc-trilógiáját ajánlom, remélem, még kapható a gyönyörű borítós új kiadás, emellett Kim Stanley Robinson A jövő minisztériuma című sci-fijét, ami nem is annyira scifi, nem is annyira regény, de valami olyan félelmetesen realisztikus képzelt leirata a közeljövő klímaválságának, és az ez ellen küzdő szervezeteknek, hogy egészen másképp néztem utána a világra.
Ha ez esetleg nem lenne elég a közeljövő nyomorúságából, akkor pedig itt van az egyik tavalyi kedvencem, Octavia Butler: A magvető példázata regénye, egy közeljövőben játszódó apokaliptikus regény, amelyet a fojtogató atmoszférája teszi igazán erőteljessé. Plusz az a gondolat,hogy talán épp a határán lebeg a társadalom egy ilyen elszabaduló, lassú leépülésnek. Remélem, nem. Már csak azért is érdemes elolvasni ezt a regényt, hogy aztán mindent megtegyünk azért, ami tőlünk telik, hogy ne jussunk el idáig.

Brandon Hackett

 

Korábbi listák:

I. rész - Bianka listája

II. rész - Cukormalac gyűjtése

III. rész - Anna (Scifilány) listája 

IV. rész - László Zoltán listája

V. rész - Keiran Rowley listája

VI. rész - Eve Rigel listája 

 

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Utóbbi helyen várunk Az üst olvasóklubjába! Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!