3/24/2022

[Csirkemell szerelem] "Tejszínes" - póréhagymás csirkemell

   Tegnap csodálatos napom volt: a piacon normális áron hatalmas póréhagymákat lehetett kapni, a kedvenc baromfisomhoz időben jutottam el, így nem kapkodták el előlem a háztáji csirkemellet. Ezek mellé még sikerült az Alaplé Bárba is betérnem, ahol remek csirke alaplevet vettem. A sok jóságon felbuzdulva megleptem magam egy előnévnapi finomsággal. :D

"Tejszínes" - póréhagymás csirkemell
Erről még véletlenül sem hiányzik a sajt. :P

3/22/2022

[Csirkemell szerelem] Egyszerű mogyoróvajas csirkemell

   Egyik kedvenc csemegém a mogyoróvaj. Annyira szeretem, hogy már főzök is vele, így született meg ez a recept. Nincsen túlbonyolítva, nem kell hozzá sok alapanyag. Fél óra alatt elkészül, ezért remek választás lehet a rohanós hétköznapokhoz.

Mogyoróvajas csirke

3/21/2022

Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

   Nagyon elhanyagoltam egyik kedvenc zsáneremet, így ideje volt, hogy visszatérjek hozzá. Egy igazi klasszikus került a kezembe, ami a Netflixes sorozatnak köszönhetően újra nagyobb figyelmet kap manapság. A mostani kiadás új, teljes fordítással kerül az olvasókhoz a GABO jóvoltából.

Arséne Lupin, az úri betörő
GABO, 2021, 250 oldal, puhatáblás (saját kép)

3/20/2022

[Recept kép nélkül] Babos pulyka

   Ritkán, de megesik velem, hogy a blogra szánt recepthez nem készítek képet. A mostani is egy ilyen lesz, úgyhogy ha elkészítitek majd, várom róla a fotókat! ;) Ismét egy egyszerű fogással készültem, nem kell felette állni órákon át, mégis nagyon finom a végeredmény. :)

Babos pulyka

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamedalion (falatnyi darabokra vágva)
  • 50 dkg vesebab (konzerv, alaposan átmosva, lecsepegtetve)
  • 2 szál póréhagyma (felkarikázva)
  • 4-5 duci fokhagymagerezd (vékonyan felszeletelve)
  • 6 dl passata di pomodoro
  • só, őrölt bors, oregánó, bazsalikom ízlés szerint

 

Elkészítés:

Egy megfelelő méretű lábosban kevés olajon megdinszteljük a póréhagymát. Amint ez megvan, hozzáadjuk a fokhagymát és a pulykát, melyet fehéredésig pirítunk. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, és annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Befűszerezzük (kevés cukorral szórjuk meg, ez enyhít a paradicsom savasságán), hozzáadjuk a babot, majd alacsony lángon, fedő alatt készre főzzük. Ez körülbelül 40-60 percet vesz igénybe. Köretként kínálhatunk mellé rizst, tésztát, de szimplán ehetjük magában egy kis kenyérrel. Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.

3/19/2022

Hajmetál és popKorn | Márciusi lemezajánló #3-4: Ismeretlen ismerősök, avagy a Kissin' Dynamite és a Korn új albumairól


Nálam az úgymond coming outolás egy egészen sajátos műfajjá nőtte ki magát az évek során: olvasás közben, zenehallgatás során, aztán a különféle ismertetők írásával újra és újra rájövök, hogy mennyi minden van bennem mélyen eltemetve, amiknek bizony kell a ráhatás, hogy előjöjjenek. Ha például nincs a Spotify kivételesen szimpatikusnak mondható ajánlósávja egy aktuális reggelen, talán soha nem vetem rá magam sem a Kissin' Dynamite, sem pedig a Korn új lemezeire. És mivel hiszek az írás terápiás jellegében, sebfelszakító és egyben -begyógyító erejében, nem félek bevallani azt sem, hogy akármennyire is ismertem fent említett bandák nevét, a munkásságuk óriási fehér folt volt előttem mindeddig. A nyolcvanas évek legszebb Bon Jovi/Whitesnake/Europe/Dokken/Skid Row hagyományait felelevenítő, alaposan kifestett szemű és feltupírozott hajú srácok esetében ez még talán annyira nem gáz, szerintem ők nálunk sincsenek annyira a köztudatban, mint a Kukoricások, szóval én nem bánom, jöhet a máglya, amiért eddig leélt huszonkét évem során soha nem fordult meg a fejemben, hogy Kornt hallgassak, most viszont valami... na jó, igazából minden megváltozott. Nemsokára azt is kitárgyalom, miért és hogyan.

3/16/2022

Az osárü lány esete az ereklyetartóval - A. K. Larkwood: A Kimondatlan Név

   A. K. Larkwood friss szerző a fantasy zsánerében. Első kötete, A Kimondatlan Név 2020-ban jelent meg a Tor Booksnál, hozzánk idén jutott el az Agave Könyvek gondozásában. Amit az írónőről tudni érdemes: a Cambridge-i Egyetem St. John College-ben végzett angol szakosként. Több helyen is dolgozott, mielőtt író lett, többek között a médiában, a felsőoktatásban, de még a jog területén is. Oxfordban él feleségével és macskájával. A Kimondatlan Név megjelenése után jelölték a legjobb új szerzőnek járó Astounding-díjra. Állítása szerint a következőkről szeret írni: hűségről és árulásról, emberi áldozatokról, halhatatlanok (istenek) rossz viselkedéséről, régészetről fantasy formájában. (Forrás)

A Kimondatlan Név
Agave Könyvek, 2022, 544 oldal, puhatáblás (saját kép)

3/15/2022

Rakott karfiol BenGa módra

   Az utóbbi időben nagyon vágytam már egy jó rakott bármire, de sajnos sajt és tejföl nélkül nem az igazi. Eszembe jutott, hogy mi lenne, ha az előbbi említett alapanyagokat szimplán lecserélném rizs főzőkrémre? Így született ez a szerintem nagyon jó fogás.

Rakott karfiol BenGa módra
A mélyhűtőben árválkodó maradék zöldségeket is felhasználhatjuk hozzá.

Rakott karfiol BenGa módra

Hozzávalók:

  • Egy méretes (kb másfél-két kg) karfiol (kisebb-nagyobb rózsákra szedve)
  • 25-30 dkg kelbimbó (mirelit)
  • 1 kg sovány darált hús
  • 40 dkg rizs
  • 2 nagy fej fehérhagyma (apróra kockázva)
  • 750 ml rizs főzőkrém
  • só, bors, őrölt szerecsendió, majoranna, fokhagymapor ízlés szerint


Elkészítés:

A hagymát kevés zsiradékon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a húst, melyet fehéredésig pirítunk. Ezután fűszerezzük, öntsük fel 5-7 dl vízzel és fedő alatt főzzük 30 percen át. A rizst készítsük el az általunk kedvelt módon, a zöldségeket főzzük elő 6-8 perc alatt. Amikor mindennel készen vagyunk, jöhet az összerakás! Egy tepsit vékonyan olajozzunk ki, szórjuk meg burgonyapehellyel (kiválóan helyettesíti a zsemlemorzsát). A rizs főzőkrémet sózzuk, borsozzuk és hintsük meg szerecsendióval (nálam kicsit ez megcsúszott, ezért tűnik szürkés-barnásnak a teteje). Alulra kerüljön az előzőleg összekevert hús a rizzsel, erre jöjjenek a zöldségek, majd a rizs főzőkrémes massza. Előmelegített, 170 fokos sütőben 30 perc alatt süssük készre! Jó étvágyat kívánok hozzá!

BenGa

Ha tetszik a blog, akkor ne felejts el követni minket Bloggeren keresztül, hogy sose maradj le a legfrissebb tartalmakról! A közösségi felületek közül az Instagramon, a Molyon, illetve a Facebook-on vagyunk jelen. :) Amennyiben úgy gondolod, támogathatod is az oldalt, erről itt informálódhatsz.