12/30/2021

2021 összegzése BenGa módra, avagy Az üst első éve

  Töltött káposzták után, durranó pezsgős dugók előtt jöjjön az idei év utolsó összegzése! Lesz itt minden, mint a búcsúban: legkedvesebb olvasmányok, nagy csalódások, legnézettebb posztok. Erős év volt ez minden szempontból, lesz miről írnom.

2021. november-december

2021 november-december

 Az elmúlt két hónap olvasmányai. 10 könyvet sikerült befejeznem, ez kicsit kevesebb, mint amennyit szerettem volna. Egy heves olvasási válsággal is megküzdöttem decemberben, úgyhogy szerintem nem olyan rossz ez így. :) A könyvek 80 %-ról született bejegyzés, amelyekről nem, annak a Molyos értékelését másolom be alant:

Zsivicz Norbert: Zárt Birodalom

Simone St. James: Alkony Motel

Philip K. Dick: Repedés a térben 

J. D. Barker: A hívás 

Szabó Róbert: Kibervér 

Michael Crichton: Jurassic Park 

Danny Tobey: God Game

Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
 
"Bradbury nagyon kedves író számomra, tőle minden kötetet nagy lelkesedéssel veszek a kezembe.

Viszont ezzel a művel kicsit nehezen találtunk egymásra. Túlságosan szépen van megírva, a leírások és a hasonlatok az érzelmek különböző skáláját váltották ki belőlem az olvasás során. Valószínűleg ez is egy olyan könyv, mely minden egyes alkalommal más és más értelmet nyer, más és más hangulatot ad vissza. 1-2 év múlva visszatérek hozzá, s akkor meglátjuk, hogy jól gondoltam-e. :)"

Függésben - Kortárs realista novellák

Széll Tamás: Az étel iskolája

"Széll Tamás munkásságát nagyon szeretem, igyekszem minden videóját és könyvét megnézni/megszerezni.

Az étel iskolája egy gazdagon illusztrált, igényes kiadvány. Tényleg megfelelő lehet kezdőknek is, bár hiányolok belőle olyan dolgokat, mint például hogyan kezeljük a különféle késeket, vágótechnikák, satöbbi. (Bár lehet ezek már szerepelnek az előző kötetekben, azokhoz sajnos még nem volt szerencsém.) Aki eddig hezitált azon, hogy beszerezze-e, ne tegye, mindenképpen csapjon le rá, amíg lehetséges! :)"

 

2021 könyvekben mérve

 Összesen 92 darab könyvet olvastam ebben az évben, ez 32830 oldal volt a Moly szerint. Ezekből következnek most a számomra legjobbak és a csalódást okozók listája. Elsőként jöjjenek azok, amiket imádtam idén. Nem tetszés szerinti sorrendben lesznek, őszintén, nem tudnám őket megfelelő sorrendbe helyezni. 

2021 Top 10:

  1. Marc-Uwe Kling: Qualityland
  2. Tarja Kauppinen: A nép igazsága
  3. Dragomán György: Máglya
  4. Viktor Pelevin: iPhuck10
  5. Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei
  6. Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
  7. Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos - A teljes trilógia
  8. Jack Ketchum: A szomszéd lány
  9. Cixin Liu: Hangyák és dinoszauruszok
  10. Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

Ezeket nyugodt szívvel tudom ajánlani, ajándékba is tökéletes választás lehet mindegyik, amennyiben könyvmoly ismerőst szeretnénk meglepni. :) Ha még nem olvastátok őket, akkor itt az ideje beütemezni őket jövőre. *kacsintós fej*

 "Nincs időm szar könyvekre!" Nem véletlenül találtam ki ezt a mottót. :) Viszont olykor akarva-akaratlanul belefut az ember olyan könyvekbe, amik végül nem nyerik el a tetszését. Öt történet, melyben elég nagyot csalódtam.

2021 5 csalódása:

  1. Joe Hill: Szarvak
  2. Nick Hornby: Pop, csajok, satöbbi
  3. Guillaume Musso: Holnap
  4. Baráth Katalin: Afázia
  5. Chris Carter: A halál szobrásza

Valószínűleg az említett címek körül lévő túl nagy hype miatt voltak hatalmas elvárásaim... A jövőben igyekszem az ilyen jellegű könyveket elkerülni, de az jobb megoldásnak tűnik, ha a nagy visszhangot fogom figyelmen kívül hagyni. :)

A blog 2021-ben

 Majdnem egy éve, hogy ismét elkezdtem blogolni. A mostanival együtt összesen 108 bejegyzés született, a szerkesztői csapat immáron 5 fős. Először Totti fogadta el a felkérésemet, majd Gabi és Gabona csatlakozott a gárdához. Nagy örömömre decembertől vendégszerzőként egyik kedvenc kortárs íróm, Tarja Kauppinen is ír majd a blogra. Úgy gondolom velük garantált, hogy folyamatosan jó színvonalú értékelések, bejegyzések szülessenek a jövőben. :)

Mely bejegyzések érdekeltek Titeket igazán 2021-ben?

 Januárban még úgy terveztem, hogy nagyrészt könyvekről lesznek értékelések, olykor egy-egy recepttel megtámogatva. Aztán kiderült, hogy a mentes receptekre igény van az oldalon, így az utóbbi időben abból is tettem fel egy párat. Ezek közül a legnézettebb a véletlenül clickbait-es címet kapott "A kínai büfés tojásos rizs nyomában". Összesen 614 ember látta a mai napig, álmomban sem mertem volna gondolni, hogy ennyi embert fog érdekelni.
 A minden más kategóriába tartozó írások közül a "6 könyv, melynek a fa alatt a helye" lett a legnézettebb 276 látogatóval. Az értékeléseknél Zsivicz Norbert: Zárt Birodalom bejegyzése a legolvasottabb, ezt követi szorosan Barker legújabb művének értékelése, A hívás. A Zenedobozba még nem került részünkről elég anyag, így onnan nem tudok számottevő adatokkal szolgálni.

 Nos, ennyit a száraz statisztikákról! :D Mik a tervek a jövőre nézve? Egy biztos, sokkal több fantasy kötettel fogok jelentkezni a magam részéről, sajnos kicsit elhanyagoltam ezt a műfajt, pedig nagyon szerettem már tizenévesen is. :) Folytatódik majd "Az ídesanyám kedvencei", a "Gyűlölt zöldségek", de tervben vannak új rovatok is, többek közt egy olyannal, melyben a mostani kötelezőket fogom felnőtt fejjel elolvasni, s eldönteni, van-e létjogosultsága a mai körülmények között. A támogatási felülethez pedig gondolkozom a Patreon regisztráción, lehet ez a lehetőség is felkerül. :)

 Hétről hétre egyre többen követitek figyelemmel a blogot, amiért nem lehetek eléggé hálás. A jövőben is igyekszünk rászolgálni a bizalmatokra. Remélhetőleg jövőre is az olvasóink között tudhatunk Titeket! Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok!

BenGa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ne tartsd magadban, de kérlek ésszel kommentelj! A nem ide illő tartalmak minden esetben törölve lesznek!